Snart är det nytt år. Inte långt kvar nu. Vi ska ha en liten fest här hemma och vaka in det nya året tillsammans med några vänner. Sitter och funderar över nyårsmat. Nyårsafton måste väl vara den dagen på året då maten är som allra festligast? Lite guldkant och extra lyx. Det gillar jag ;)
Vad ska ni äta denna glammiga afton?
Det här såg mycket smarrigt ut tycker jag.
4 port
4 skivor oxfilé, ca 600 g
1/2 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
smör
1 schalottenlök
1/4 äpple
25 g hackad parmaskinka
1/2 tsk timjan
1/2 msk balsamvinäger
1 dl grovriven ost, Kvibille präst
Portvinssås:
1 schalottenlök
1 1/2 dl rött portvin
1 dl vatten
1 1/2 msk konc kalvfond
1 msk svartvinbärsgelé
1/2 krm vitpeppar
1/2 msk majsstärkelse
50 g rumsvarmt smör
1/2 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
smör
1 schalottenlök
1/4 äpple
25 g hackad parmaskinka
1/2 tsk timjan
1/2 msk balsamvinäger
1 dl grovriven ost, Kvibille präst
Portvinssås:
1 schalottenlök
1 1/2 dl rött portvin
1 dl vatten
1 1/2 msk konc kalvfond
1 msk svartvinbärsgelé
1/2 krm vitpeppar
1/2 msk majsstärkelse
50 g rumsvarmt smör
Gör så här
Salta och peppra köttet. Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör i en kastrull. Skär äpplet i små tärningar. Blanda i äpple, skinka, timjan och vinäger. Låt fräsa ca 1 min. Ta kastrullen från värmen och låt det svalna.
Såsen
Skala och hacka löken. Koka lök, portvin, vatten, fond, gelé och peppar i en kastrull under lock ca 10 min. Vispa ner majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt såsen koka upp och sjud i 3 min under omrörning. Hit kan man förbereda. Sätt ugnen på 225°. Lägg skinkröran på köttet. Strö över osten. Stek köttet i mitten av ugnen ca 15 min tills innertemperaturen är 58° (rosa kött). Värm såsen och vispa i smöret i klickar. Servera köttet med såsen och ugnsrostade rotfrukter. Garnera gärna med bladpersilja.
Skala och hacka löken. Koka lök, portvin, vatten, fond, gelé och peppar i en kastrull under lock ca 10 min. Vispa ner majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt såsen koka upp och sjud i 3 min under omrörning. Hit kan man förbereda. Sätt ugnen på 225°. Lägg skinkröran på köttet. Strö över osten. Stek köttet i mitten av ugnen ca 15 min tills innertemperaturen är 58° (rosa kött). Värm såsen och vispa i smöret i klickar. Servera köttet med såsen och ugnsrostade rotfrukter. Garnera gärna med bladpersilja.
Fler mumsiga recept hittar ni här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar